Ako vyčistiť rúru: poraďte si s mastnotou aj pripálenou špinou

Čistenie rúry rozhodne zaberá prvé priečky v rebríčku najhorších domácich prác. Dostať škvrny zo stien spotrebiča sa zdá priam nemožné.

A čím dlhšie sa čistenie odkladá, tým je to horšie. V rúre nájdete stopy každého jedla, ktoré ste piekli od posledného čistenia. Mastnota, pripáleniny, sadze, neidentifikovateľné škvrny, už ani neviete od čoho.

Zásahy klasickým prostriedkom na umývanie riadu proti znečisteným stenám rúry sú skôr zúfalými pokusmi. Čistenie rúry si vyžaduje trochu iné postupy. Poradíme vám, aké.

Pozor na mechanické čistenie rúry, špinu radšej rozpustite

Možno vás láka vytiahnuť ťažké zbrane, ako je drôtenka či nebodaj špachtľa na drhnutie a lúpanie vrstiev špiny zo stien. Radšej ich odložte.

Moderné rúry bývajú vybavené povrchom, ktorý by sa drhnutím mohol zničiť. Navyše, drhnutie je drina. My vám poradíme, ako zažratú špinu uvoľniť a rozpustiť, vďaka čomu ju jednoducho zotriete pomocou jemnej špongie.

Čistenie rúry neodkladajte na poslednú chvíľu

Pripravte sa na to, že čistiace prostriedky, najmä tie domáce, ekologické, potrebujú dostatok času na pôsobenie. Koľko času, to záleží od miery znečistenia rúry. Ak ste si zvolili čistenie so sódou, pôsobenie cez noc rúre vôbec neuškodí. Pri agresívnejších čistiacich prostriedkoch treba čítať návod.

Začnite teda deň vopred. Prvý krok: pozbierajte všetky omrvinky, zvyšky jedla, sadze, všetko, čo nie je prilepené, suchou handrou, metličkou alebo vysávačom. Až potom sa pustite do čistenia namokro.

Čistiace prostriedky na rúru

Uľahčujú prácu, rúru s nimi vyčistíte bez drhnutia. Výrobcovia takýchto čistiacich prostriedkov sľubujú minimálnu námahu. Stačí nastriekať do studenej rúry, nechať pôsobiť a opláchnuť dostatkom vody.

Sú dostupné vo fľašiach s rozprašovačom a tak je ich použitie naozaj jednoduché. S čistiacimi prostriedkami však narábajte opatrne. Zvyčajne ide o silné, veľmi toxické chemikálie. Vezmite si gumené rukavice a rúško, aby ste chemikáliu nevdychovali. Skontrolujte, či je daný prostriedok vhodný pre povrchy stien vašej rúry.

Niektoré gazdinky používajú na čistenie rúry tablety do umývačky riadu. Dajú sa rozpustiť v horúcej vode a naliať do rozprašovača. Postup je podobný ako pri bežných čističoch – nastriekať, nechať pôsobiť kým sa špina začne oddeľovať od povrchov, potom očistiť a opláchnuť vodou.

Domáce prostriedky na čistenie rúry

Existuje niekoľko ekologických a lacných alternatív pre tých, čo neradi používajú chémiu. Tieto prostriedky sú tiež veľmi účinné. Dôležité je, nechať ich pôsobiť dlhšie, aby stihli rozpustiť špinu.

Ocot a jedlá sóda

Ich čistiace účinky sú rokmi overené. Postupy a rady gazdiniek sa môžu líšiť, ale princíp je rovnaký. Stačí mať po ruke rozprašovač, špongiu, fľašu octu a veľké balenie sódy.

Vyskúšajte tento postup:

  1. Vezmite pol šálky sódy a pomaly pridávajte vodu. Miešajte, kým vznikne pasta.
  2. Rozotrite pastu po stenách rúry aj na vnútornú stranu dverí. vyhnite sa však výhrevným telesám, ventilátoru.
  3. Nechajte pôsobiť. Aspoň dve hodiny, pokojne aj cez noc.
  4. Naplňte rozprašovač octom a vodou v pomere 1:1.
  5. Nastriekajte na sódu, aby sa vytvorila pena. Tento krok pomáha odlepiť pripálené zvyšky od povrchov.
  6. Opäť nechajte pôsobiť – 30 minút.
  7. Vyčistite drsnou stranou špongie, zvyšky nečistôt zotrite vlhkou handričkou. Opakujte až kým nebude úplne čistá.

Namiesto sódy možno použiť aj kypriaci prášok do pečiva. Sóda a ocot sú ako čistiace prostriedky univerzálne – použite ich aj na sporák, drez alebo kúpeľňu.

Citrón

Ak ste ešte nevyskúšali čistiacu silu citróna… mali by ste. Kyslá šťava špinu doslova rozožerie. Para z citróna je ešte účinnejšia a navyše, pekne vonia a pohlcuje kuchynské pachy.

Ako na čistenie rúry s citrónom?

Vezmite si nádobu na pečenie. Vytlačte do nej šťavu z 2 citrónov, pridajte trochu vody a vhoďte do nej aj samotný odšťavený citrón.

Dajte ho do rúry, nastavte teplotu na 250 stupňov a nechajte “piecť” 30 minút. Z misky začne stúpať para, ktorá postupne rozpustí škvrny na stenách rúry. Po 30 minútach stačí vypnúť a keď rúra trochu vychladne, očistite ju špongiou.

Odparovanie octu

Princíp je podobný ako pri čistení pomocou citróna. Postavte na sporák hrniec, naplnený do 1 tretiny vodou. Keď dosiahne bod varu, pridajte rovnaké množstvo octu. Nechajte vrieť ešte 30 sekúnd.

Vypnite sporák a umiestnite hrniec s horúcou vodou a octom do rúry na rošt. Zavrite dvierka. Rúru nezapínajte, nechajte hrniec zavretý vo vnútri 45 až 60 minút. Keď ho vyberiete, môžete začať s čistením.

Soľ

Navlhčite dno a steny rúry pomocou handričky. Posypte soľou všetky škvrny. Zapnite rúru na 50 stupňov. Keď soľ začne hnednúť, vypnite rúru a zotrite ju – pôjde dole aj so špinou.

Čistenie ovládacích gombíkov, škár a detailov

Nie všetky časti rúry môžete oplachovať množstvami vody a opakovane striekať čistiacim prostriedkom. Ide o oblasti, kde sa nachádza ventilátor, o gombíky a iné menšie súčiastky, z ktorých by ste zvyšky čistiaceho prostriedku dostali preč len veľmi ťažko.

Na čistenie “komplikovaných” povrchov pomôže stará zubná kefka s malým množstvom čistiaceho prostriedku, ktorý ste si zvolili. Štetiny kefky sa dostanú všade, kam sa nedostane hubka.

Ako vyčistiť mriežky, rošty, plechy

Príslušenstvo, ktoré používame pri pečení, býva tiež pokryté vrstvou mastnej špiny. Našťastie, na rozdiel od rúry môžete rošt a plechy nechať odmočiť. Vo vani je pre ne dosť miesta.

Ak sa chcete vyhnúť poškriabaniu vane, vysteľte dno starými utierkami. Napustite vodu a pridajte sódu, ocot, či tabletu do umývačky. Nechajte močiť niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Špina sa vo vode z mriežok a plechov uvoľní a jednoducho ich umyjete ako bežný riad.

Prevencia: nenechajte špinu pripiecť

Čistenie rúry po každom pečení sa nechce riešiť nikomu. Čím častejšie to však budete robiť, tým menej práce s ňou budete mať nabudúce. A nemusí to byť vždy otrava!

Napríklad trik s citrónom: môžete ho použiť po každom pečení. Zaberie vám pár minút a ako bonus zbaví vašu kuchyňu výparov z varenia, ktoré nahradí príjemnou citrusovou vôňou. Pre ešte lepšiu vôňu pridajte do nádoby s citrónom trochu rozmarínu.

Soľ odstráni všetky nové škvrny. Po pečení skontrolujte, či sa na dne rúry nenachádzajú nové fľaky. Ak áno, hneď ich posypte soľou, nechajte chvíľku pôsobiť a zotrite.

Aby ste predišli “výbuchu” mastnoty v rúre, používajte pokrievky na pekáče. Nie je to možné pri všetkých jedlách, ale ak áno, prečo neušetriť rúru od mastných fľakov.

S čistou rúrou je pečenie oveľa radostnejšia činnosť. Cez čisté dvierka teraz môžete sledovať, ako vaše koláčiky rastú alebo mäso chytá zlatistú farbu. Navyše, nemusíte sa báť, že by pripáleniny kazili chuť jedla. Oplatí sa udržiavať rúru čistú.