Rady, ktoré vám pomôžu, ako vybrať domácu pekáreň

Staršia generácia zvykne pomerne často pripomínať, že už ani ten chlieb, prípadne ani to pečivo, nie je tým, čím kedysi. No a nám nezostáva nič iné, len súhlasiť s týmto tvrdením. Zohnať poctivý chlieb vyrobený z kvalitných surovín môže totižto v súčasnosti príznačne pripomínať hľadanie povestnej ihly v kope sena. Našťastie, honby za čerstvým a zároveň chutným chlebíkom vás môže ukrátiť domáca pekáreň. Ide o šikovný spotrebič, ktorý sa v mnohých prípadoch postará nielen o prípravu chleba. Viete, ako vybrať domácu pekáreň? Skompletizovali sme pre vás poradcu, ktorý vám jej výber náramne uľahčí.

Výhody domácej pekárne

Ešte predtým, ako prejdeme k jednotlivým radám a odporúčaniam súvisiacim s tým, ako vybrať domácu pekáreň, nám nedá nevyzdvihnúť hlavné prednosti a výhody tejto mašinky.

Neustály prehľad o surovinách

Azda najväčšiu výhodu, ktorú ponúkajú domáce pekárne svojim majiteľom, by sme zaobalili takpovediac do odrazu dnešnej doby. V súčasnosti je totižto v kurze zdravý a aktívny životný štýl, ktorý sa priamo dotýka aj kvalitnej stravy. No a domáca pekáreň ho môže len a len podporiť. Vďaka nej máte totižto vždy neustály prehľad o surovinách, ktoré do vami pripravovaných produktov dávate. Čo z toho vyplýva? No predsa žiadny strach z umelých prísad či iných neduhov.

Vynikajúci kváskový chlebík

V súvislosti s výhodami domácej pekárne nemôžeme nespomenúť aj jeden z hitov pokročilejšieho 21. storočia – kváskovanie. Práve kváskovaniu podľahlo čoraz viac gazdiniek a vášnivých pekárov. A samozrejme, vynikajúci kváskový chlebík si dokážete pripraviť aj vo vašej domácej pekárni.

Príprava bezlepkového chlebíka

Jednou z ďalších mnohých výhod domácej pekárne je aj príprava bezlepkového chlebíka. Spomíname ju najmä kvôli tomu, že intolerancia lepku je nepriaznivý zdravotný stav, ktorý globálne trápi viacerých ľudí. A keďže domáca pekáreň umožňuje prípravu bezlepkového chleba, prípadne rôzneho bezlepkového pečiva, ponúka tým pádom maximálnu kontrolu nad upravenou stravou.

A mnoho ďalšieho

Samozrejme, predností domácich pekární je podstatne viac. Spomenuli sme však tie, ktoré nás osobne najviac zaujali. Okrem toho ale stojí za zmienku aj skutočnosť, že vďaka domácej pekárni nemusíte kupovať chlieb a pečivo v obchodoch. Všetko si dokážete totižto pripraviť rýchlo, jednoducho a najmä chutne a zdravo z pohodlia domova.

Ako vybrať domácu pekáreň

Predstava čerstvého chlebíka rozvoniavajúceho naprieč celou domácnosťou je skutočne úžasná. A verte nám, ešte úžasnejšie je pocítiť takú vôňu „na vlastnej koži“. Aby však domáca pekáreň splnila to, čo od nej očakávate, musíte vedieť, ako ju správne vybrať.

Vedeli ste, že domáca pekáreň vám môže okrem pečenia chleba a pečiva poslúžiť aj na prípravu cesta na pizzu či cestoviny, alebo na zaváranie, resp. prípravu džemov, marmelád a jogurtov?

Rozhodujúca je kapacita

Keď sa zamýšľate nad tým, ako vybrať domácu pekáreň, vedzte, že najrozhodujúcejšou je jej kapacita. Práve od nej sa totižto odvíja, koľko hladných krkov v domácnosti dokáže chlebík alebo iná pochúťka z domácej pekárne nasýtiť. Podľa čoho sa teda riadiť?

  • Jednotlivcovi, prípadne páru, bohato postačí domáca pekáreň s kapacitou zhruba 500 g.
  • Pre trojčlennú rodinku bude ideálnou domáca pekáreň s kapacitou do 1 000 g.
  • Štvorčlenná rodina dozaista uvíta domácu pekáreň s kapacitou minimálne 1 000 g.
  • Väčšie rodiny sa môžu smelo poobhliadnuť aj po domácich pekárňach s kapacitou na úrovni 1 500 g.

Pozornosť venujte aj materiálu

Áno, pri výbere domácej pekárne by ste mali venovať pozornosť aj jej materiálu, resp. vnútornému povrchu jej nádoby. Vo všeobecnosti máte na výber z troch možností. Krok vedľa síce neurobíte ani s jednou z nich, no je dobré poznať ich plusy a mínusy.

  • Teflón – teflón je v kuchyniach mimoriadne obľúbený najmä kvôli nepriľnavosti a tým pádom aj výbornej údržbe. Na druhej strane, môže sa pomerne ľahko poškriabať.
  • Nerez – nerez je čoraz obľúbenejším materiálom v súvislosti s kuchynskými hrncami. Do popredia sa tlačí predovšetkým kvôli vysokej odolnosti. Nie je však taká nepriľnavá ako teflón. To sa dá ale vyriešiť dôkladnejším premastením povrchu pred prípravou pokrmov.
  • Keramika – keramiku môžeme označiť ako najkvalitnejší zo všetkých materiálov, ktoré sa používajú na výrobu domácich pekární. No keďže je spomedzi nich aj najkrehkejšia, vyžaduje si podstatne opatrnejšiu manipuláciu – obzvlášť pri vyklápaní upečeného chlebíka.

Ako je to s počtom a prevedením miesičov?

Pri „študovaní“ domácich pekární sa môžete stretnúť s dvomi rôznymi typmi. Zatiaľ čo prvý predstavujú domáce pekárne s jedným miesičom (hnetacím hákom), tak tým druhým sú domáce pekárne s dvomi miesičmi. Vo svojej podstate platí, že pri menších typoch postačí aj jeden hnetací hák. Pri domácich pekárňach s väčším objemom však padnú na úrodnú pôdu dva miesiče, ktoré sa postarajú o kvalitnejšiu prípravu cesta.

Čo sa týka prevedenia miesičov, vašu pozornosť si jednoznačne zaslúži ich sklápateľnosť. Hnetacie háky, ktoré sa dajú sklápať, vám totižto nebudú zavadzať pri vyberaní chlebíka z pekárne. Tým pádom sa nenaruší krásna hladká štruktúra vášho dokonalého pekárskeho výrobku. Navyše, pokiaľ sa dajú miesiče aj odmontovať, uľahčí vám to nielen ich údržbu, ale aj údržbu celej pekárne.

Odložený štart ide ruka v ruke s hlučnosťou

Odložený štart je funkciou, ktorá je v dnešnej dobe súčasťou mnohých domácich spotrebičov. Nalejme si ale čistého vína – nie vždy ponúka majiteľom aj relevantné výhody. Dá sa povedať, že predstavuje len čosi navyše, čo pôsobí ako povestný „lep na zákazníka“. To však rozhodne neplatí pri domácich pekárňach, v rámci ktorých je odložený štart skutočným benefitom.

No len si predstavte, že nastavíte vašu pekáreň na nočné pečenie, a ráno vás bude v kuchyni čakať čerstvo upečený chlebík. K dokonalému štartu do nového dňa tomu chýba už len horúca kávička. Pokiaľ by ste ale radi využívali odložený štart v zmysle nočného pečenia, zamerajte sa aj na hlučnosť domácej pekárne. Čím nižšia, tým lepšie. Ak máte však dostatočne dobre oddelenú nočnú časť od tej dennej, nemusíte túto požiadavku až tak riešiť. Každopádne, nemení to nič na tom, že vo všeobecnosti ide odložený štart domácej pekárne ruka v ruke s jej hlučnosťou.

Zamerajte sa aj na rozmery a dizajn

V rámci toho, ako vybrať domácu pekáreň, je dôležité prihliadať aj na jej rozmery a dizajn. Vzhľadom na to, že ide o pomerne veľký spotrebič, ktorý má svoju váhu (cca od 5 do 10 kg), by ste mu mali vyčleniť dobre dostupné miesto. Pokiaľ vám nevonia predstava neustáleho presúvania domácej pekárne, napríklad z komory do kuchyne, odporúčame vám siahnuť po takých modeloch, ktoré po dizajnovej stránke pekne vyniknú na vašej kuchynskej linke.

Pozor: Ak sa rozhodnete urobiť vašej domácej pekárni „čestné miesto“ na kuchynskej linke, myslite na dve dôležité veci. V prvom rade počítajte s rezervným priestorom nad pekárňou – kvôli otváraniu horného veka. A okrem toho nezabúdajte ani na dĺžku prívodného kábla, resp. vzdialenosť od elektrickej zásuvky. Predpokladáme, že nebudete chcieť „šachovať“ s predlžovačkou.

Záver: Ako je to s cenou a značkami?

Teraz, keď už viete, ako vybrať domácu pekáreň, vám zostáva len porozmýšľať nad výrobcom a cenou. Čo sa týka spoľahlivých značiek, spomenúť môžeme napríklad Eta, Tefal, Sencor, Guzzanti, Kenwood, Moulinex či Gorenje. Pri pohľade na cenu to bude však možno o čosi zložitejšie. Na trhu totižto nájdete domáce pekárne aj za dvojcifernú sumu, aj za viac ako 300 EUR. Najlepšie preto urobíte, ak si stanovíte nejakú hornú hranicu, na základe ktorej si vyberiete takú pekáreň, ktorá bude nielen odzrkadľovať vaše finančné možnosti, ale rovnako bude spĺňať aj vaše predstavy a požiadavky.