ako zariadiť kuchyňu

Ako zariadiť kuchyňu od plánovania po realizáciu

V krásnej a praktickej kuchyni je radosť variť. Zariadiť ju však nie je jednoduché, ani lacné.

Vybrať si tie najkrajšie dvierka skriniek kuchynskej linky je len čerešničkou na torte. Najskôr si treba premyslieť všetky technické záležitosti, úložné priestory na riad, miesto na skladovanie potravín a na samotné varenie.

V kuchyni musí všetko fungovať ako hodinky. Poradíme vám, ako zariadiť kuchyňu, ktorá vás podporí vo vašich kulinárskych dielach.

Ako začať: návrh kuchyne na mieru

Rozmiestnenie skriniek a spotrebičov v kuchyniach nie je náhodné. Kuchyňa, usporiadaná do jednotlivých zón podľa postupu prác, vás ušetrí zbytočného kmitania sem a tam s plnými rukami ingrediencií, aj zbytočného čistenia, pretože vám občas popadajú na zem.

Najpraktickejšie usporiadanie kuchyne (zľava doprava)

  1. Zóna uskladnenia potravín: chladnička, veľká úložná skrinka
  2. Zóna umývania: drez a umývačka riadu
  3. Zóna prípravy jedla: pracovná doska
  4. Zóna varenia a pečenia: sporák, rúra.

Predtým, ako sa pustíte do navrhovania, zmerajte miestnosť na šírku aj na výšku. Potom skontrolujte, kde sa nachádzajú prípojky a zvážte, či treba nejakú pridať:

  • Zabezpečte prívod plynu alebo zdroj elektriny pre sporák aj rúru.
  • Kam umiestnite umývačku riadu, drez? Potrebujete na ne prívod vody a odpadovú rúru.
  • Máte v dosahu elektrické zásuvky na osvetlenie, zapojené mikrovlnnej rúry, kuchynského robota a iných malých spotrebičov?

Keď vyriešite prípojky a odpady, môžete sa pustiť do navrhovania kuchyne.

Usporiadanie skriniek a spotrebičov

Základ kuchyne tvorí kuchynská linka. Tú si poskladáte z horných a dolných skriniek, prípadne len spodných skriniek a otvorených políc.

Kuchynská linka môže byť usporiadaná do tvaru:

  • Línie. Lineárne kuchyne sú jednoduché, nezaberajú veľa miesta.
  • Tvaru L. Kuchynské linky, umiestnené do rohu, šetria priestor, pričom poskytujú dosť miesta na prácu.
  • Tvaru U. Kuchyňa je predĺžená o barový pult. Je to štýlové riešenie, ak radi v kuchyni raňajkujete, kávičkujete.
  • Paralelne. Riešenie pre veľké kuchyne, spojené s obývačkou. Rovnobežne s kuchynskou linkou umiestnite ostrovček, na ktorom môže byť pracovná doska, prípadne aj sporák.

Kuchyňa na mieru

Realizácia vlastného návrhu kuchyne vám otvára priestor maximálne si prispôsobiť každý prvok svojim preferenciám od farby cez materiály až po výšku pracovnej dosky a usporiadanie skriniek. Veľkou výhodou je efektívne využitie výmery kuchyne a zhmotnenie všetkých predstáv o dokonale funkčnom priestore. Pripravte sa však na dlhšie čakanie na dodanie hotovej kuchyne a vyššiu cenovku.

Hotová kuchynská zostava

Ak nemáte chuť plánovať umiestnenie skriniek a spotrebičov, rýchlo dostupnou alternatívou sú hotové kuchynské zostavy, ktoré zväčša obchody ponúkajú skladom. Môžete si vybrať kuchynské zostavy s fixným uložením skriniek alebo samostatne predajné skrinky, ktoré si nakombinujete podľa priestorových možností kuchyne. Ponuka je však značne obmedzená v porovnaní s možnosťami návrhu kuchyne na mieru.

Kuchyňa spojená s obývačkou

Nielen pre efektívnejšie využitie priestoru v bytoch, ale aj pre pocit väčšieho prepojenia pri práci v kuchyni a voľnom čase v obývačke, sú čoraz populárnejšie kuchyne spojené s obývačkou. Spojený priestor tak tvorí centrum denného diania v domácnosti, kde rodina trávi najviac času.

Pri zariaďovaní je dôležitý najmä plynulý prechod medzi kuchynskou a jedálenskou časťou do obývacej.

  • Premýšľajte o prvku, ktorý priestor oddelí. Môže to byť kuchynský ostrovček, barový pult alebo aj jedálenský stôl.
  • Priestor by mal zároveň pôsobiť ako harmonický celok. Zariadenie preto vyberajte v jednom štýle, môžete využiť dominantný opakujúci sa prvok alebo farbu.
  • Spojenie kuchyne a obývačky otvára tému pachov a hluku pri varení. Súčasťou kuchyne by preto mali byť tichšie spotrebiče a výkonný digestor.

ako zariadiť kuchyňu nápady

Dizajn a farba skriniek: ako si vybrať zo širokej ponuky?

Je toľko možností, toľko farieb, materiálov, lesklých či matných variácií, odtieňov dreva, profilov, tvarov úchytiek. Po akej kuchyni vlastne túžite?

Minimalistický, škandinávsky, rustikálny, provensálsky či vintage… Voľba dizajnového štýlu je veľmi dôležitá (a asi najobľúbenejšia) časť plánovania novej kuchyne. Škandinávsky štýl kombinuje masívne drevo so svetlými farbami a jednoduchými tvarmi, rustikálny ctí prírodu, vintage tradície a jemné dekoratívne prvky, minimalistický je o čistých líniách a jednoduchosti, provensálsky zaváňa romantikou.

Svetlé farby priestor presvetľujú a opticky zväčšujú. Do malých kuchýň jednoznačne odporúčame odtiene béžovej, krémovej, bielu v matnom či lesklom prevedení. Tmavé kuchyne sú elegantné, vhodnejšie pre veľké priestory.

Pestré farebné kombinácie sú veselé, no po čase na môžu “okukať”. Akýkoľvek štýl a farebnosť si zvolíte – mal by byť predovšetkým blízky vášmu srdcu, nie aktuálnym trendom, ktorých lesk po čase vyprchá.

Horná časť linky s otvorenými poličkami priestor opticky zväčší a umožní vám vystaviť si pekné kúsky riadu, napríklad šálky, čajníky, dekoratívne cukorničky atď.

Vnútro skriniek by malo byť vybavené zásuvkami, policami na hrnce, na taniere, poháre a šálky, oddelenými priehradkami na príbory aj na pokrievky hrncov. V skrinke pod drezom sa zrejme bude ukrývať smetný kôš a čistiace prostriedky, preto musí byť priestranná, bez poličiek.

Pracovná doska a zástena

Pracovná doska sa zvyčajne umiestňuje do výšky 85 cm. Bude vaša najlepšia kamarátka – všetky vaše kuchynské kúzla vznikajú na nej. Dobre si premyslite, pre aký materiál sa rozhodnete.

  • Drevotrieska s vrstvou laminátu je najlacnejší variant pracovnej dosky. Počítajte so známkami opotrebovania po pár rokoch.
  • Doska z masívneho dreva vyžaduje údržbu, je však celkom odolná.
  • Mramor alebo žula sú drahšie, no vysoko odolné materiály. Okrem toho, že sú nezničiteľné, vyzerajú naozaj luxusne.

Zástena vypĺňa priestor medzi hornými a dolnými skrinkami. Mala by byť z materiálu, ktorý sa veľmi ľahko umýva. Ak budete variť na plynovom sporáku, vyberte si zástenu, ktorá dobre odvádza teplo, alebo keramický obklad.

Oblasť uskladnenia potravín

Chladnička je kráľovná kuchyne. V nej sa ukrývajú všetky tie dobroty, ktoré dokáže udržať čerstvé. Akú veľkosť chladničky si zvolíte, záleží na tom, koľko vás je a aké sú vaše priestorové možnosti. Do malých kuchýň v paneláku rozhodne neodporúčame americkú chladničku, ale menšiu. Pre jednu až dve osoby by mala stačiť chladnička s objemom do 50 l. Pre 3 a viac člennú rodinu odporúčame chladničku kombinovanú s mrazničkou.

Chladničku (a mrazničku) umiestnite čo najďalej od zdroja tepla. Ideálne vedľa špajze alebo poličky na uskladnenie suchých potravín a zaváranín.

Skrinka kuchynskej linky, ktorá sa nachádza nad pracovnou doskou, nie priamo pri sporáku, je vhodná na uskladnenie korenín, olejov, múky, ryže, cestovín a iných potravín, ktoré chcete mať pri varení po ruke.

Varenie a pečenie

Pri nákupe spotrebičov na varenie treba dbať na praktickosť aj bezpečnosť. To platí dvojnásobne v domácnostiach s deťmi. Preto si dobre rozmyslite, kam umiestnite rúru a sporák, aké budú mať bezpečnostné vybavenie, v akej výške budú úchytky, ovládacie panely.

Moderné voľne stojace sporáky sa vyrábajú v sympatickom dizajne, hodia sa do kuchýň vo vintage štýle. Jednoduchšie sa inštalujú, sú flexibilné a mnohokrát lacnejšie. Zaberajú o niečo viac priestoru, ako vstavané.

Vstavané spotrebiče sa v kuchyni krásne skryjú do jednoliatej kuchynskej linky. Na umiestnenie potrebujete odborníka. Mnohí majú obavy z prípadnej poruchy a nutnosti výmeny – avšak celkom neopodstatnené. Rozmery výrobkov sa príliš nemenia, preto sa poruchy a výmeny vstavaných spotrebičov neriešia o nič komplikovanejšie ako je to u voľne stojacich.

Nad čím sa treba zamyslieť, je výber varnej dosky a rúry.

  • Indukčná varná doska je najbezpečnejšou voľbou, rýchlo sa ohrieva, veľmi ľahko sa umýva. Pozor treba dávať pri výbere hrncov na indukčnú dosku – musia mať magnetické dno
  • Sklokeramická sa pomalšie ohrieva, je však cenovo dostupnejšia, ak nechcete variť na plyne.
  • Plynový sporák sú cenovo najdostupnejšie. Nie každému však vyhovuje varenie na plameni. Montáž treba zveriť odborníkovi.
  • Rúra môže byť súčasťou voľne stojaceho sporáku, alebo vstavaná. Elektrická, teplovzdušná či parná – záleží na tom, akým spôsobom chcete piecť a koľko energie ušetriť.
  • Digestor môže byť umiestnený pod skrinkou, nástenný alebo stropný – vyberte si podľa toho, ako máte v byte či v dome vyriešený vývod pár.

Aký materiál si vybrať? V poslednej dobe jednoznačne víťazia spotrebiče z nerezovej ocele. Veľmi dlho vydržia a ešte aj dobre vyzerajú.

ako zariadiť kuchyňu tipy

Umývanie a čistenie

Umývačka riadu je povinnou výbavou modernej kuchyne. Ak varíte každý deň, alebo mávate hostí, je to skvelý pomocník. Šetrí vodu, energiu, váš čas aj námahu.

Vyberte si umývačku riadu, ktorá bude úsporná (A+++), dostatočne veľká (nie všetky umývačky dokážu umyť veľké hrnce), pričom zapadne do rozmerov vašej kuchynskej linky.

Drez by mal dizajnovo aj prakticky ladiť s vašou kuchyňou. Medzi sporákom a skrinkou na drez by mal byť aspoň jeden diel skrinky s pracovnou doskou. Batériu nad drez umiestnite do dostatočnej výšky, kvôli pohodlnému napúšťaniu vody do veľkých nádob. Vyberte si úspornú batériu, z ktorej ani kvapka vody nepotečie zbytočne.

Praktické a dekoratívne doplnky

Skrinky, spotrebiče a drez – to sú základné kamene kuchyne. Čo viac ešte potrebujete, sa ukáže časom.

Mnoho domácností oceňuje napríklad stenu s vešiakmi. Fungujú ako úložný priestor na čokoľvek, čo má očko na zavesenie – panvice, naberačky, sitá, utierky. Magnetické pásy na nože sú alternatívou ku klasickým stojanom.

Stolíky na kolieskach, poličky na črepníky s čerstvými bylinkami, organizér na koreniny, dekoratívne doplnky na zútulnenie priestoru. Doplnky urobia z kuchyne vaše kráľovstvo, miesto, kde sa cítite skvelo, uvoľnene.

Takéto miesto povzbudí vašu kreativitu a podporí vás v príprave tých najzdravších a najchutnejších dobrôt pre seba aj svoju rodinu.

Odporúčané produkty