Poradíme vám, ako správne vybrať fritézu

V mysliach mnohých ľudí evokuje fritéza množstvo rozpáleného oleja, a teda automaticky aj prípravu nezdravých jedál. Moderné kuchynské spotrebiče však v tomto prípade potvrdzujú, že opak môže byť niekedy pravdou. Fritézy totižto ponúkajú v porovnaní s tradičným vyprážaním či smažením na panvici mnohonásobne zdravšiu alternatívu chrumkavých pokrmov. Ako je to možné? Nielen tomu, ale aj radám a tipom, ako správne vybrať fritézu, sú venované nasledujúce riadky.

Fritéza – zdravšia alternatíva vyprážania a smaženia na panvici

Ako je teda možné, že jedlo plávajúce v rozpálenom oleji môže byť zdravšie ako to na panvici? Tajomstvo spočíva práve v rovnomernom ponorení pripravovaného pokrmu v oleji. Pri vyprážaní či smažení na panvici zvykne byť totižto tepelne upravované jedlo namočené v oleji len do polovice – a to má za následok, že sa nepripravuje rovnomerne. Okrem toho, pri nedôslednom smažení a vyprážaní na panvici sa zvykne prepáliť olej. No a takáto skutočnosť môže zapríčiniť uvoľňovanie nebezpečných karcinogénnych látok.

Ani nerovnomerná príprava jedál, ani prepaľovanie oleja vám pri používaní moderných fritéz nehrozí. Dokonca, niektoré fritézy dokážu pripraviť fantasticky chrumkavé jedlo len s jednou lyžičkou oleja. No a v súvislosti s tým sa postupne dostávame k rozdeleniu fritéz, resp. k ich jednotlivým druhom.

Zapamätajte si: Jedlo pripravované vo fritézach môžeme označiť za zdravšiu alternatívu vyprážania a smaženia aj z toho dôvodu, že vo výsledku nie je tak nasiaknuté olejom. Stará sa o to drôtený kôš, vďaka ktorému môže chrumkavá maškrta dokonale odkvapkať od olejových zvyškov.

Základné rozdelenie fritéz

Nie je fritéza ako fritéza. To vám bezo sporu potvrdí aj váš pohľad na trhovú ponuku fritéz. Portfóliá špičkových výrobcov kuchynských spotrebičov sú totižto nabité nielen klasickými fritézami, ale aj teplovzdušnými fritézami. No a rozdiel medzi nimi je skutočne markantný.

Klasické fritézy

Za označením klasická fritéza sa ukrýva spotrebič, do ktorého jednoducho nalejete olej, aby ste mohli začať vyprážať. Samozrejme, ešte predtým sa však musí olej patrične rozpáliť. To ale nemení nič na skutočnosti, že spotreba oleja pri takýchto typoch zvykne byť pomerne vysoká. Vo všeobecnosti rozdeľujeme klasické fritézy ďalej na:

  • klasické fritézy s ohrevným telesom ponoreným v oleji – ako už jej názov napovedá, ide o fritézu, v ktorej vnútri sa nachádza ohrevné teleso – špirála. Takáto fritéza síce môže byť ochudobnená o vnútorný objem, no je nesmierne energeticky úsporná. Keďže sa pri používaní neprehrievajú jej steny, nedochádza tak k zbytočným tepelným stratám. Navyše, ohrevné špirály sa obvykle dajú odmontovať, vďaka čomu môžete väčšinu klasických fritéz fungujúcich na princípe ohrevného telesa ponoreného v oleji pohodlne umyť, prípadne vložiť do umývačky riadu.
  • klasické fritézy so skrytým ohrevným telesom – tento typ je v porovnaní so špirálovými fritézami o čosi náročnejší na údržbu. Nemôžete ho totižto rozmontovať či vložiť do umývačky. Na druhej strane, poteší vás svojím priestranným vnútorným objemom. Vo všeobecnosti ide takpovediac o najrozšírenejší typ klasických fritéz. Olej zohrieva vďaka skrytému ohrevnému telesu a hladkému vodivému povrchu.
  • klasické rotačné fritézy (robofritézy) – najväčšou výhodou moderných robofritéz je v porovnaní s predošlými dvomi typmi všeobecne nižšia potreba oleja. Drôtený kôš je totižto v rotačnej fritéze naklonený a ponorený do oleja len sčasti. Pri príprave jedla rotuje a zabezpečuje tak rovnomernú prípravu chutného pokrmu.

Teplovzdušné fritézy

Pri teplovzdušných fritézach sa môžete stretnúť aj s označením nízkotučné fritézy. Niet sa čomu čudovať – veď pri fritovaní si vystačia aj s jednou lyžičkou oleja. Ich čaro spočíva v tom, že pri spomínanom fritovaní ťažia práve z horúceho vzduchu. Lyžička oleja sa do nich pridáva len na zvláčnenie pripravovaného jedla.

Nečakajte však, že teplovzdušná fritéza vám pripraví „hriešne chutné“ hranolky či rezne. Môžu byť síce skvelé, no absencia oleja bude citeľná. Keď sa na to ale pozriete z druhého uhla pohľadu, ide o akúsi daň za ešte zdravšie jedlo.

Vedeli ste, že v teplovzdušnej fritéze dokážete pripraviť aj pizzu, koláče či nadýchané muffiny?

Ako vybrať fritézu

V súvislosti s tým, ako vybrať fritézu, nemožno opomenúť v prvom rade jej typ. Rozhodujúcimi faktormi však zvykne byť aj jej objem a výkon. Okrem toho, netreba prehliadať ani ďalšie dôležité parametre, vlastnosti a funkcie.

Typ

Základnému rozdeleniu fritéz sme sa osobitne venovali v predošlých riadkoch. Na základe toho by ste mali už viac menej vedieť rozlíšiť, o aký typ budete mať záujem. Pokiaľ holdujete zdravému životnému štýlu, no zároveň si radi doprajete chrumkavé jedlo, bude pre vás správnou voľbou teplovzdušná fritéza. Naopak, ak sem-tam radi zhrešíte a neodoláte zlatistým hranolkám či chutnému rezňu, siahnite po klasickej fritéze, ktorá sa postará v porovnaní s tradičnou panvicou o ich zdravšiu alternatívu.

Objem

Rovnako dôležitým faktorom pri výbere fritézy je aj jej objem. Ten totižto vypovedá o tom, pre akú veľkú rodinu je daný spotrebič ideálnym. Napríklad, zatiaľ čo fritézy s objemom okolo 0,5 až 1 l, prípadne od 350 g, sú vhodne pre jedného člena alebo dvojčlenné rodinky, väčšie rodiny dozaista uvítajú modely s objemom zhruba 1,5 až 2 l (pokojne aj viac).

Výkon

S objemom fritézy sa priamo viaže aj jej výkon. Vo všeobecnosti platí, že čím je fritéza objemnejšia, tým väčším výkonom by mala disponovať. V každom prípade vám však odporúčame vyberať fritézy s výkonom na úrovni aspoň 1,3 kW, čo postačí obzvlášť pri teplovzdušných typoch. Čo sa týka klasických fritéz, bude lepšie, ak sa ich výkon vyšplhá na vyššie hodnoty. Zohrievať olej je totižto podstatne náročnejšie ako zohrievať vzduch.

Ďalšie dôležité parametre, vlastnosti a funkcie

Pri výbere fritézy, resp. fritovacieho hrnca, vám odporúčame zohľadniť aj ďalšie dôležité parametre, vlastnosti a funkcie.

  • Filtre – okrem toho, že výpary z prípravy jedál znečisťujú vaše domáce ovzdušie, môžu časom znehodnotiť aj váš majetok. Príkladom vám môže byť napríklad viditeľná mastnota na kuchynskej linke či stenách. Práve preto vám odporúčame siahnuť po fritézach s pachovými a tukovými filtrami.
  • Využiteľnosť – vyprážanie nemusí byť automaticky jedinou dostupnou funkciou fritézy. Prepracovanejšie modely dokážu jedlo napríklad aj grilovať, opekať, piecť či dusiť.
  • Indikátory – o tom, že olej vo fritéze je ideálne pripravený na vyprážanie, vás môže pri niektorých modeloch informovať aj na to určená signalizácia. Navyše, iný indikátor vám zase môže oznámiť, že olej vo fritéze je súci na výmenu.
  • Priezor – fritézy, ktoré nedisponujú priezorom, resp. okienkom na pozorovanie, by sa z bezpečnostných dôvodov nemali počas prípravy jedla otvárať. Musíte im jednoducho 100-percentne dôverovať, že pokrm dokonale pripravia. Pokiaľ však chcete mať celý proces prípravy pod drobnohľadom, hľadajte fritézu s priezorom / pozorovacím okienkom.
  • Iné – Cool Zone, časovač, regulácia teploty, ďalšie zóny na prípravu jedla, povrchová úprava a prvky voči popáleniu.

Dobrá rada na záver

Faktorov, ktoré môžu byť v súvislosti s tým, ako vybrať fritézu, rozhodujúcimi, je skutočne mnoho. Odporúčame vám preto zvážiť všetko, čomu boli venované predošlé riadky. No a pokiaľ by ste sa náhodou rozhodli pre klasickú fritézu, máme pre vás jednu dobrú radu na záver. Informujte sa, či je k vami vybranej fritéze k dispozícii aj nádoba na uskladnenie oleja. Olej z fritézy totižto môžete použiť aj viac ako jedenkrát. A práve nádoba špeciálne určená na jeho uskladnenie vám v konečnom dôsledku pomôže ušetriť nemalé finančné prostriedky.