Vákuovačka udrží potraviny čerstvé až 5-krát dlhšie

Často sa stáva, že v kuchyni zostane prebytok potravín. Či už je to hojná úroda zo záhrady, alebo veľa produktov zo zabíjačky, či len výhodná cena v supermarkete na produkty, ktoré sa rýchlo pokazia. Ako čo najlepšie uskladniť potraviny na neskôr? Skvelým spôsobom je mrazenie a sušenie, no je tu ešte jeden výborný spôsob – vákuovanie potravín.

Je zrejmé, že ak sa z potravín odsaje vzduch, vydržia dlhšie čerstvé. Vákuovačka v domácnosti poslúži aj na iné veci, napríklad na podtlakové odsávanie fliaš, uchovanie cenností, na ochranu vecí pred stykom s vodou a následnou koróziou, a tiež na varenie pomocou technológie Sous-Vide.

Na čo je dobrá vákuovačka?

Odpoveď je jednoduchá – na dlhšie uchovávanie potravín. Odsatím vzduchu si dokážu dlhšie zachovať sviežosť a kvalitu.

Vďaka jednorazovej investícii môžete dokonca ušetriť značné financie. Že ako? Jednoducho. V obchodných reťazcoch bývajú často výhodné ceny na rôzny tovar, ktorý má však obmedzenú dobu spotreby, napr. rôzne syry, mäso, zelenina a ovocie. Kyslík je nepriateľom pri uchovávaní potravín, vďaka prístupu vzduchu sa množia baktérie, plesne a iné cudzorodé látky.

Ďalším plusom je ich ľahšia skladovateľnosť. Skladujete iba samotné potraviny a nie vzduchové vankúše popri nich. Potravinám, z ktorých sa odsaje vzduch tak môžete predĺžiť trvanlivosť až päťnásobne. Tým, že je z nich odsatý vzduch, znižujete riziko kontaminácie baktériami.

Ak dbáte na zdravú výživu a chcete si byť istí, že to, čo konzumujete, je zdravotne nezávadné, potom niet nad čím váhať. Vákuované výrobky je možné aj zmraziť a tak im ešte viac predĺžiť dobu spotreby.

Tieto parametre si všímajte pri výbere vákuovačky

Pred kúpou tohto malého kuchynského pomocníka si určite kladiete otázku, ako vybrať vákuovačku tak, aby presne splnila vaše očakávania a potreby. Poradíme vám niekoľko kritérii, čo si pri nákupe všímať.

Ako často budete vákuovačku používať?

Podľa toho, či plánujete vákuovať denne a tiež aké množstvá v nej plánujete baliť, mali by ste vyberať aj vákuovačku. Tu platí priama úmera – čím častejšie ju plánujete používať, tým viac by ste mali do nej investovať. Myslite teda na to, pretože vákuovačky majú svoje obmedzené kapacity a schopnosti. Poobzerajte sa po takej, ktorá bude kompatibilná aj s vreckami iných značiek ako s tými, ktoré sú dodávané originál k vákuovačke.

Veľkosť potravín a dostupné úložné priestory

Ak váhate, či ísť do kúpy vákuovačky z dôvodu malých priestorov v domácnosti, poobzerajte sa po takej, ktorá je malá a skladná. Na trhu sú aj vákuovačky, ktoré sú prenosné – sú rozmerovo malé a ideálne v prípade, ak plánujete vákuovať na viacerých miestach, napríklad doma a na chalupe. Toto však nie je dobrá voľba v prípade, že požadujete veľký výkon a časté používanie.

Väčšie vákuovačky sa síce horšie skladujú, ale sú odolnejšie, dlhšie vydržia a majú skvelé výsledky aj pri kontakte s vodou. Existujú tiež vákuovačky, ktoré možno skladovať vertikálne, čo do značnej miery ušetrí priestor v skrinke.

Takisto zvážte, aké veľké potraviny budete vákuovať. Dajte si pozor na maximálnu šírku vrecka alebo fólie. Štandardne je to okolo 30 cm, zvoliť si však môžete aj dvojitý zvar. Druhý zvar slúži ako “zvar istoty”.

Použité materiály

Rovnako ako v iných prípadoch, aj pri vákuovačkách platí, že ak chcete kvalitný produkt, mali by ste sa vyhnúť výrobkom s komponentami z umelej hmoty. Tie totiž neznesú priveľkú záťaž a po čase sa opotrebujú a pokazia. Radšej si vyberte vákuovačku, ktorá má súčiastky z nehrdzavejúcej ocele.

Výkon vákuovačky

Pri vákuovačkách treba sledovať najmä saciu silu. Aby bolo vákuovanie účinné, prístroj by mal vysať všetok vzduch z vrecúška a nemali by v ňom zostať žiadne vzduchové bubliny. Pri kúpe vákuovačky teda sledujte výkon – čím je výkon vyšší, tým sa radí k lepším výrobkom.

Druhý údaj, ktorý sa pri vákuovačkách uvádza, je sacia rýchlosť. Ak plánujete využívať vákuovačku len na domáce účely, v podstate je tento údaj pre vás bezpredmetný. Ak ale kupujete vakuovačku napríklad do reštaurácie, kde potrebujete odsať veľa vrecúšok za čo najkratší čas, tento údaj určite sledujte. Mali by ste voliť prístroj, ktorý odsaje vzduch za pár sekúnd.

Praktické príslušenstvo

Je fajn, ak máte dostatok miesta na vákuovačku, ktorá v sebe priamo obsahuje aj držiak na rolku vákuových vreciek.

Taktiež zvážte, či si vyberiete vrecká na jednorazové alebo opakované použitie. Tie na opakované použitie majú zips a ventil na odsatie vzduchu. Zistite si dostupnosť náhradných vreciek presne do vašej vákuovačky a tiež ich cenu.

LED svetielko, ktoré upozorňuje na prevádzku prístroja, je tiež praktický doplnok. Slúži ako bezpečnostný prvok pri prehriatí zariadenia.

Pri drahších modeloch máte vo výbave už aj hadicu na odsávanie, čo rozširuje funkčnosť vákuovačky. Môžete tak odsávať aj vzduch z fliaš alebo z misiek.

Značka

Na trhu s vákuovačkami existuje mnoho rôznych značiek, ktoré sú menej známe. Neznamená to, že by neboli kvalitné. Ide o to, že každý výrobca sa zameriava na iné odvetvie a trh s vákuovačkami nie je zas taký veľký. Teda môže sa stať, že značka, ktorú vôbec nepoznáte môže byť top výrobca vákuovačiek. Oplatí sa pozrieť investovať čas do preverenia recenzii vákuovačky, ktorú zvažujete vložiť do košíka.

Skúste s vákuovačkou techniku varenia Sous-Vide

Nielen v dobrých reštauráciách, ale s vákuovačkou si aj doma môžete navariť technikou prípravy jedla vo vákuu (z francúzskeho “pod vákuom”). Práve názov prezrádza, že táto technológia pochádza z Francúzska, kde sa stala hitom.

Technológia varenia Sous-Vide znamená kontrolované pomalé varenie vo vode v hermeticky uzavretých vreckách na nízkej teplote. Samozrejme, všetko závisí od konkrétneho jedla, niektoré majú dobu varenia aj 24 hodín. Vďaka tomu budete mať na tanieri zdravé, chutné, rovnomerne pripravené jedlo.

Zástancovia tohto spôsobu prípravy jedál nedajú dopustiť na šťavnatosť s prirodzenou chuťou. Suroviny nestrácajú svoj objem a dokonca ani výživové hodnoty. Pomocou metódy Sous-Vide dokážete pripraviť mäso, ryby, vajcia, ale i zeleninu a ovocie.

Ako správne vákuovať potraviny

Existuje zopár overených pravidiel, ktorých je dobré držať sa.

  1. Pred vákuovaním dobre očistite miesto budúceho zvaru.
  2. Používajte len vrecká/fólie rozmerov vhodných do vašej vákuovačky, nikdy nie väčšie. Je nevyhnutné, aby bola fólia napnutá, ak bude zvlnená, zvar nebude dostačujúci.
  3. Myslite na možnú deformáciu mäkkých potravín, preto pri nich nepoužívajte maximálny sací výkon.
  4. Myslite na to, že aj keď vákuované potraviny vydržia dlhšie, ich existencia nie je nekonečná. Snažte sa ich spotrebovať v odporúčanom čase, prípadne využite zmrazenie.
  5. Ak vákuované potraviny púšťajú šťavu a vaša vákuovačka nie je na mokré vákuovanie vybavená, použite papierový obrúsok.
  6. Neodporúčame opakované vákuovanie. Ak už boli raz potraviny zbavené vzduchu a znovu otvorené, mali by ste ich spotrebovať.

Vákuovačka potravín je ďalší zo šikovných pomocníkov v kuchyni, ktorá vám prinesie veľa potešenia z potravín, ktoré zostanú dlhšie čerstvé. Okrem toho vďaka nej môžete ušetriť. Odporúčame vám vyskúšať tiež prípravu jedla technológiou Sous-Vide, vďaka ktorej objavíte nové chute pomocou netradičnej kuchyne.