sušičky ovocia

Nepodceňujte výber tej správnej sušičky potravín

Naučte sa, ako si správne vybrať sušičku ovocia a ušetrite si kopec starostí a vyhodených peňazí. Správna vybraná sušička ovocia vám umožní usušiť sezónne ovocia, vytvoriť si vlastné balíčky prežitia na kemping, či turistiku, ale i vytvorenie zdravého občerstvenia s nízkym obsahom cukru pre vašu rodinu.

Kedy potrebujete sušičku ovocia?

Máte vlastnú záhradku alebo známych, ktorí vám neustále nosia zásoby ovocia a zeleniny? Práve pre vás je sušička skvelým spôsobom, ako spracovávať ovocie a zeleninu. Sušičku môžete takisto využívať aj na tvorbu ovocných koží, či natrhaných a vysušených byliniek. Je to veľmi univerzálny typ domáceho spotrebiča, ktorý vám naozaj vydrží niekoľko rokov. Ak by ste napríklad nechceli sušiť len ovocie a zeleninu, budete potrebovať sušičku s reguláciou teploty. Vtedy si môžete usušiť aj známe hovädzie mäso „jerky“.

Ak by ste sa rozhodli ísť sušičku ovocia zakúpiť už dnes, nezabudnite aj na doplňujúce príslušenstvo, ako sú rôzne tácky, či sieťky. Základný model nemusí tieto drobnôstky obsahovať a budete si ich musieť postupne dokupovať. Čo však nie je žiadny problém.

Ako funguje sušička potravín?

Sušička potravín je elektrický stroj, ktorý odstraňuje obsah vlhkosti všetkého, čo je vo vnútri. Skladá sa z podnosov, vykurovacích telies, vetracích otvorov a ventilátora na cirkuláciu. Vykurovacie teleso zvyšuje teplotu vo vnútri stroja, ventilátor rovnomerne cirkuluje teplo a odvádza vlhkosť, zatiaľ čo tácky obsahujú potraviny, ktoré chcete vysušiť.

Sušičky majú stupnicu teploty, ktorú môžete používať. Musíte sa naučiť, ktoré teploty sú pre jednotlivé potraviny najvhodnejšie, aby ste z sušičky potravín vyťažili čo najviac. Existujú harmonogramy, ako dosiahnuť dokonalú dehydratáciu konkrétneho jedla. Treba si vždy pred používaním sušičky naštudovať jej možnosti. Na trhu existuje veľa druhov sušičiek ovocia, takže musíte vedieť, čo hľadáte, čomu sa chcete vyhnúť a čo nepotrebujete.

Niekoľko tipov na používanie sušičky:

  • Potraviny vždy dôkladne vysušte, až pokiaľ nebudú studené
  • Nesprávne vychladené jedlo, môže spôsobiť ochorenie. Ovocie, ktoré nie je dostatočne vysušené sa deformuje. Ak spozorujete akékoľvek známky skazenia (pleseň, zápach, atď.), chybný kus vyhoďte.
  • Užšie plátky ovocia a zeleniny schnú rýchlejšie ako hrubšie plátky
  • Nesušte silne voňajúce potraviny, ako sú banány, cesnak alebo cibuľa, s ostatnými potravinami, pretože sušička prenáša arómy medzi jednotlivými poschodiami. Rovnako ako pri napríklad feferónkach, tie môžu preniesť svoju štipľavosť.
  • Pri skladovaní sušeného jedla umiestnite silnejšie voňajúce potraviny, ako je cesnak, banány alebo paprika, do sklenených pohárov s pevne priliehajúcimi viečkami, aby sa zabránilo prenosu chutí medzi jedlami.
  • Sušené jedlo skladujte v sklenených nádobách na chladnom a suchom mieste.
  • Chráňte sušené potraviny pred hlodavcami a hmyzom.

ako vybrať sušičku ovocia

Ktoré dôležité parametre musíme sledovať pri výbere sušičky ovocia?

Elektrická energia

Výkon elektrického sušiča potravín sa meria vo wattoch. Čím vyššia sila, tým rýchlejšie vám sušička vysuší jedlo. Príkon sušičiek sa pohybuje v priemere od 250 do 600 W. Pre domáce použitie je lepšie zvoliť model sušičky potravín s výkonom 360-450 W.

Objem

Množstvo potravín, ktoré môžete naraz vysušiť závisí od celkového objemu sušičky. Tento objem závisí od počtu misiek (poschodí), do ktorých môžete vložiť potraviny. Ak je v sušičke viac misiek, môžete ich vysušiť naraz viac. V sušičke potravín sa môže nachádzať 3 až 8 misiek. Najčastejšie sa ich v sušičke nachádza 5. Dôležitá je aj veľkosť týchto misiek. Kruhové misky majú veľmi často priemer 32 – 33 cm.

Ochrana pred prehriatím

Proces sušenia vyžaduje vysoké teploty a vyžaduje možnosť automatického vypnutia zariadenia v prípade prehriatia. Automatické vypnutie je veľmi dôležitá funkcia, ktorá vám pomôže vyhnúť sa problémom. Pri kúpe sušiča musíte tiež venovať pozornosť užívateľskému ovládaciemu panelu. Ovládanie je možné elektronicky (pomocou tlačidiel a elektronického panela displeja) alebo mechanicky (pomocou jednoduchých regulátorov).

Hlučnosť

Každý sušička potravín má v sebe zabudovaný ventilátor, ktorý môže spôsobovať zvýšenú hlučnosť. Preto, ak ste na hlučnosť citlivý, odporúčame vám pri kúpe dávať pozor práve na tento parameter a teda vybrať si sušičku potravín, ktorá bude mať čo najmenej decibelov, poprípade sa poradiť s predávajúcim na predajni alebo si pozrieť recenzie na internete.

Užitočné vlastnosti

Nielen pekný dizajn je zárukou, že sušička potravín bude dobrá. Treba si dávať pozor najmä na vlastnosti, ktoré budú pre vás užitočné a uľahčia vám prácu so sušičkou potravín.

Termostat

Veľmi dôležitý prvok. Pri sušičke si nezabudnite všimnúť parameter, či má sušička termostat. Je to výborná vec, pretože si viete tak v sušičke potravín dať sušiť viacero druhov potravín, pretože si viete teplotu regulovať. Ak však budete sušiť iba jeden druh ovocia, zeleniny, postačí vám aj sušička s jedným stupňom sušenia.

Časovač

Ak ste človek, ktorý nemá čas pravidelne sledovať stav potravín v sušičke ovocia, odporúčame vám si zaobstarať sušičku potravín, ktora bude mať zabudovaný časovač a automaticky vás upozorní, keď bude vaša dávka ovocia, či zeleniny vysušená. Výborný pomocník, ktorý vám ušetrí kopec času.

sušičky ovocia typy

Druhy sušičiek ovocia a potravín

Sušičky potravín s vertikálnym prietokom

Väčšina sušičiek potravín s vertikálnym prietokom, má zdroj tepla, ktorý je umiestnený buď na spodku alebo na vrchu.

Sušiče potravín s vertikálnym prietokom bývajú najdostupnejším riešením, ale to je čiastočne spôsobené tým, že nerozptyľujú teplo rovnomerne a preto býva aj ich cena nižšia. Väčšina modelov s vertikálnym prietokom obsahuje ventilátor, ktorý vám s tým pomôže. Fungujú dostatočne dobre na väčšinu zeleniny a ovocia. Horšie sa používajú na vytvorenie sušeného mäsa, na to by sme odporúčali si zaobstarať sušičku potravín s horizontálnym prietokom.

Výhody:

  • Cenovo dostupnejšia možnosť.
  • Malé a kompaktné. Spravidla nezaberajú veľa miesta a ľahko sa skladujú.
  • Sú často rozšíriteľné. Mnohé z týchto sušičiek vám umožňujú zakúpiť si ďalšie misky, ktoré môžete časom pridať.

Nevýhody:

  • Nezohrievajú rovnako rovnomerne ako horizontálne modely.
  • Oplatí sa ak pracujete najmä s ovocím a zeleninou, nie s mäsom.

Sušičky potravín s horizontálnym prietokom

Horizontálne sušičky potravín, niekedy označované ako policové sušičky, fungujú trochu viac ako konvenčné pece so zdrojom tepla umiestneným vzadu.

Sú drahšie ako vertikálne modely, ale sú známe tým, že v celom zariadení dehydratujú rovnomernejšie. To z nich robí ideálnu voľbu na prípravu hovädzieho mäsa. Takýto typ sušičky potravín je najjednoduchší na použitie. Stačí ich iba zapnúť a nechať ich pracovať, bez toho, aby ste museli manuálne zmeniť misky alebo zasahovať do procesu výroby.

Výhody:

  • Sušia rovnomerne a efektívne.
  • Môžu byť použité na mäso a tvrdšiu zeleninu.
  • Jednoduché použitie. Len čo spustíte štart, nie je potrebná žiadna manuálna práca.
  • Môžete vyskúšať odvážnejšie recepty.

Nevýhody:

  • Zvyčajne sú drahšie.
  • Majú väčšiu veľkosť. Na použitie a uskladnenie vyžaduje viac priestoru.

Po prečítaní článku ste mohli zistiť, že na celkom jednoduchú úlohu sušenia potravín máte veľa rôznych možností. Starostlivo zvážte, aké druhy potravín chcete sušiť najviac, koľko ste ochotní minúť a ako dôležité je pre vás pohodlie počas procesu sušenia. Keď už máte tieto hlavné body vyriešené, hľadanie vhodného modelu bude o niečo jednoduchšie.